× Home For students
+
Register Programme Speeddates Workshops University Organizations For companies
+
How to participate? My company About us
+
The Board Board History Contact
+

Algemene Inlichtingen- & Veiligheidsdienst

CompanyLogo

Exhibition | Speeddate | Workshop

Number of employees

2100

Locations

Zoetermeer

Countries

Nederland

Company profile

Wat we doen!

De AIVD werkt aan de bescherming van de veiligheid van Nederland en zijn inwoners. We zoeken naar onzichtbare dreigingen en zijn alert op gebeurtenissen in binnen- en buitenland die onze veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Ontdekken en voorkomen!

De AIVD is een combinatie van een inlichtingen- en veiligheidsdienst. Wij onderzoeken en duiden heimelijke politieke intenties van andere landen (inlichtingen) en gevaren voor de nationale veiligheid (veiligheid). Van terroristisch geweld en radicalisering tot spionage door buitenlandse spelers.
Door deze combinatie kunnen wij een compleet beeld schetsen en zo ons land beschermen. Werken bij de AIVD is daardoor veelzijdig en interessant.

Veiligheid vergroten!

Op diverse plekken in de samenleving, waaronder bij de AIVD zelf, bestaan functies waarbij degene die deze functie vervult de nationale veiligheid schade kan toebrengen. Wij voeren veiligheidsonderzoeken uit om vast te stellen of iemand betrouwbaar en integer is.

'Iedereen die bij de AIVD werkt, draagt op zijn of haar eigen manier bij aan een veiliger Nederland. En zo voel ik dat ook echt.'

Daarnaast stimuleren wij het nemen en naleven van veiligheidsmaatregelen. We willen de weerbaarheid van Nederland vergroten door relevante instanties te informeren, voor te lichten en waar mogelijk te adviseren over dreigingen die hen, en daarmee alle Nederlanders kunnen raken. Denk daarbij aan de energiesector of transport.

Bronnen

De rol van ICT wordt hierbij steeds groter: ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie of machine learning helpen ons bij het analyseren en interpreteren van (soms enorme hoeveelheden) data.

'Het is bijzonder om te zien hoeveel verschillende disciplines aan projecten samenwerken.'

Daarnaast mogen wij bijzondere inlichtingenmiddelen inzetten, als we hebben aangetoond dat deze van belang zijn voor ons onderzoek. Denk aan het volgen en observeren van personen of het doorzoeken van woningen. De wet is voor ons leidend. Ook schrijft de wet voor dat wij onze (menselijke) bronnen, werkwijze en kennis altijd moeten beschermen.

Student profile

Er werken bij ons heel veel verschillende soorten mensen. Er zijn mensen die onderzoek doen dat erg doet denken aan het type fundamenteel onderzoek dat op universiteiten wordt gedaan. Anderen zijn veel praktischer bezig met het dagelijks zoeken naar mogelijkheden om targets goed te monitoren. Dan is er ook een groeiende populatie die de inlichtingen officieren ondersteunt met technische middelen. Wat ons bindt is de behoefte bij te dragen aan een maatschappij waarin wij prettig en in vrijheid samen leven.

Relevant studies

  • Physics and Astronomy
  • Computer Sciences
  • Mathematics

Study levels

  • HBO
  • WO
  • PhD

Student backgrounds

  • Dutch

Workshop

AIVD: Mythes & Misverstanden

Misschien is het nog nooit bij je opgekomen? Misschien heb je al sinds je kindertijd de stiekeme fantasie om spion te worden? Misschien vraag je je af welke opleidingen aansluiten bij een internationale carrière in de veiligheid? Dit is je kans om meet te weten te komen over wat het is om te werken voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Je krijgt volop de kans om vragen te stellen.